Kasterlee en Foodsavers Kempen organiseren samen pilootproject Sociale Kruidenier
Via een projectoproep van Vlaanderen Circulair, Circulaire Voedselketen, dienden Foodsavers Kempen en Welzijnszorg Kempen het vernieuwde project ‘opstart en uitbouw van voedselbedeling in een landelijke regio’ in.
Hiermee willen ze in verschillende Kempische gemeenten nieuwe voedselbedelingsinitiatieven opzetten en ondersteunen.
In Kasterlee bestaat al vele jaren een voedselbedeling met uitsluitend FEAD-producten, dit zijn droge producten van de Europese voedselhulp zoals spaghetti, rijst en ontbijtgranen. Deze voedselbedeling gebeurde tweemaal per jaar. Met de nieuwe richtlijnen van de federale overheid, zouden nog slechts een 40-tal Kastelse gezinnen die reeds cliënt zijn bij het OCMW, recht hebben op een pakket.
De gelijke kansenmedewerker maakte een evaluatie op van de huidige bedeling en deed enkele voorstellen aan het college van burgemeester en schepenen tot verbeteracties.
Een van deze acties is de opstart van een sociale kruidenier: een laagdrempelige ontmoetingsplaats en het aanbieden van kwaliteitsvoeding en huishoud- en hygiëneproducten voor wie het financieel moeilijk heeft.
“Het proefproject met Foodsavers kwam als geroepen”, vertelt burgemeester Ward Kennes. “Omdat eten verbindt, is de opstart van een sociale kruidenier een hele mooie en duurzame manier om ontmoeting te creëren tussen onze inwoners, ook voor kwetsbare burgers.”
“Tijdens de eerste bijeenkomst kwamen 40 gezinnen langs bij de sociale kruidenier. Ze genoten van een tasje koffie met koekje, en namen een voedselpakket mee naar huis. Er werd 600 kilogram aan voedseloverschotten herverdeeld”, aldus schepen Rein Sobrie. “We zijn dankbaar voor onze vrijwilligers die voedselhulp aan kwetsbare gezinnen respectvol realiseren. Het doet ook deugd dat mensen die voedselhulp nodig hebben, de weg vinden en de stap durven zetten. Het is spijtig dat voedseldistributie nog nodig is, maar het redden van voedsel is ook een duurzame oplossing.”
Vandaag verwelkomden we 105 gezinnen, in totaal meer dan 300 mensen, dankzij samenwerkingen met partners zoals lagere scholen, mutualiteiten en vakbonden die doorverwijzen. Leerlingen van het buitengewoon lager onderwijs 3master Tielen hielpen met het aankleden van de zaal en bakten wafeltjes voor de bezoekers en vrijwilligers.
Juf Martine: “In onze school werken we aan een project over armoede en kwetsbaarheid en onze jongens en meisjes wilden graag de handen uit de mouwen steken voor kinderen en ouders die het wel eens moeilijk hebben door financiële problemen.”